7 grudnia 2021 zaprezentowano pierwszy przewodnik MICHELIN dla Belgradu. Recenzenci wybrali czternaście restauracji, z czego dwie wyróżnili specjalną rekomendacją.
Przewodniki Michelin wydawane są przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin (tak, to od opon). Pierwsza edycja, skupiona na Francji, ujrzała światło dzienne w 1900 roku. Później recenzenci zajęli się opisywaniem innych krajów, aż wreszcie, w 2021 – po 121 latach od premiery – zabrali się za Serbię. A dokładniej – za jej stolicę.
Belgrad z przewodnikiem Michelin
W premierowej edycji przewodnika Michelin uwzględniono 14 belgradzkich restauracji, z czego dwie uhonorowano specjalnym wyróżnieniem.
To, co rzuca się w oczy to ogromne zróżnicowanie wyróżnionych restauracji. Na liście znalazły się bowiem restauracje specjalizujące się w kuchni lokalnej, jak i restauracja japońska czy specjalizująca się w daniach śródziemnomorskich.
Na stronie Michelin wytłumaczono ten rozstrzał krótką notą. We wpisie zaznaczono, że kuchnia Serbii jest zróżnicowana – co spowodowane jest specyficznym położeniem kraju między Wschodem a Zachodem – a kultura kulinarna nasycona wpływami tureckimi, węgierskimi i (ogólnie) bałkańskimi.
Restauracje w Belgradzie z przewodnika Michelin
Iva New Balkan Cuisine (Kneginje Ljubice 11)
– to jedna z dwóch wyróżnionych restauracji. Recenzenci zwrócili uwagę na minimalistyczny wystrój i – przede wszystkim – bogate menu, obejmujące wszystko: od śniadań, po street food oraz to, że kuchnia korzysta z oferty niewielkich, niezależnych dostawców produktów. Restauracja otrzymała wyróżnienie Bib Gourmand, które otrzymują lokale serwujące dobrej jakości, smaczne jedzenie w rozsądnych cenach.
Niestety, w chwili pisania tego tekstu ani na stronie www, ani na Facebooku New Balkan Cuisine Iva nie ma oficjalnego, aktualnego menu, jednak ciekawscy mogą zajrzeć do recenzji Google lub do serwisu Tripadvisor, gdzie znajduje się sporo recenzji i zdjęć – zarówno samego lokalu, jak i serwowanych w nim potraw.
Bela Reka (Tošin bunar br. 179, Novi Beograd)
– druga z wyróżnionych restauracji. Recenzenci docenili ją za zaangażowanie w zrównoważony rozwój (właściciele restauracji posiadają też gospodarstwo w Homoljskiej planine, a ich misją jest promowanie lokalnych wytwórców i pielęgnowanie kulinarnej, lokalnej tożsamości).
Bela Reka ma bogate menu, w którym znajdziecie propozycje śniadaniowe, sałatki, przystawki, zupy, słodkości i oczywiście dania główne, w tym całą masę tradycyjnych mięs z grilla (spojler: jest wszystko to, czego wielbiciel lokalnej kuchni potrzebuje do szczęścia!). Jest też długa karta trunków, w której dominują lokalne wina.
Ceny? W przypadku dań głównych – zaczynają się od 790 RSD (około 30 zł) za risotto z warzywami i kurczakiem, a kończą na 2280 RSD (około 90 zł) za stek wołowy z domowym makaronem i sosem truflowym.
Menu i inne informacje o restauracji Bela Reka znajdziecie między innymi na stronie www i Facebooku.
Pozostałe restauracje z przewodnika 2021 (kolejność alfabetyczna)
Comunale Cafè e Cucina (Karađorđeva 2-4, Beton Hala)
– recenzentom, oprócz kuchni rzecz jasna, spodobało się położenie restauracji (rzut beretem od Kalamegdanu), widok na Savę rozciągający się z tarasu i wystrój (właściciele lokalu są architektami, a to zobowiązuje).
Jeśli chodzi o kartę, to Comunale Cafè e Cucina skupia się przede wszystkim na smakach rodem z Włoch, stąd w menu znajdziecie między innymi carpaccio wołowe serwowane z oliwkami, parmezanem i rukolą (1300 RSD/50 zł), bruschettę z grilowaną papryką i kozim serem (450 RSD/18 zł), sałatkę z grillowanym kurczakiem (950 RSD/37 zł), minestrone (400 RSD/16 zł), risotto z krewetkami (1500 RSD/60 zł) czy spaghetti alla carbonara (950 RSD/37 zł). W menu jest też pizza w kilkunastu odsłonach, burgery, ryby, steki i desery.
Menu restauracji można podejrzeć na stronie www lub Facebooku.
Ebisu (Studentski trg 9hh)
– recenzenci najwyraźniej zmęczyli się spacerami i przejedli sarmą, bo na liście lokali wartych odwiedzenia w Belgradzie umieścili restaurację hotelową, serwującą dania kuchni japońskiej.
Ebisu to, zdaniem autorów notki na stronie Michelin, „japońska, na wskroś kameralna, dyskretnie elegancka restauracja na siódmym piętrze eleganckiego hotelu”. Recenzenci zwracają uwagę nie tylko na wystrój i widoki rozciągające się z tarasu, ale i na serwowane w lokalu dania. Według twórców notki ze strony Michelin, w Ebisu należy koniecznie spróbować między innymi sushi (ceny zestawów zaczynają się od 2950 RSD/115 zł), pierożków gyoza z kaczką (1450 RSD/niespełna 60 zł) i zupy miso (690 RSD/27 zł).
Jak wygląda Ebisu i co w niej można zjeść – dowiecie się ze strony www (menu jest w PDF).
Enso (Mitropolita Petra 8)
– recenzentom spodobała się sezonowość dań, kreatywna kuchnia, w której wykorzystuje się „luksusowe serbskie produkty” i energetyczna atmosfera. W notce opisującej Enso zwrócono też uwagę, że właściciele restauracji prowadzą popularny klub nocny.
Jeśli chodzi o dania, Michelin poleca opcję menu degustacyjnego w wersji freestyle (dziesięć wybranych dań w cenie 6900 RSD/270 zł). Jeśli jednak nie chcecie skakać na tak głęboką wodę, w karcie letniej znajdziecie między innymi kurczaka w kremowym sosie na bazie białego wina, z ziemniakami i truflami (1550 RSD/60 zł), jesiotra z selerem i orzechami (1400 RSD/55 zł) czy podudzie kaczki w pomarańczach (1600 RSD/62 zł)
Menu i zdjęcia znajdziecie na stronie www i Facebooku.
Gušti mora (Ulica Radnička 27)
– adriatycka tawerna w Belgradzie? W sumie… skoro restauracja mieści się kilka kroków od Ady Ciganliji, to lejtmotyw jest bardziej niż zrozumiały.
Jak zaznaczyli recenzenci, tutaj wszystko kręci się wokół ryb. Autorom wpisu na stronie Michelin posmakowały dania przygotowywane ze świeżych składników i spodobały się rustykalne wnętrza.
A co z cenami? Niestety, strona www nie dostarcza wielu informacji, na IG znajdziecie przede wszystkim zdjęcia potraw, ale niezawodni internauci podpowiadają, że cena morskiej uczty w tym lokalu waha się od 3000 do 5000 RSD (120-200 zł).
Homa (Žorža Klemansoa 19)
– historyczny Dorćol plus nowoczesna restauracja oferująca kreatywne dania równa się wyróżnienie od Michelin.
Recenzenci zwrócili uwagę na ciekawe propozycja dań, subtelne włoskie akcenty, ciekawe menu degustacyjne i wybór win.
W karcie – faktycznie – sporo ciekawostek kulinarnych, w tym burek z dodatkiem czarnych trufli, kremu z selera, prażonych orzechów laskowych i jajecznicą (2895 RSD/113 zł), zupa z dorsza z dodatkiem selera naciowego (590 RSD/23 zł), foie gras z grilla (2295 RSD/90 zł), tatar wołowy z wędzonym szpikiem (1660 RSD/65 zł) i confit z kaczki z sosem z owoców leśnych, selerem naciowym i orzechami laskowymi (2195 RSD/86 zł).
Menu i zdjęcia znajdziecie na stronie www i profilu na FB.
JaM (Knez-Miletina 25)
– recenzentom spodobał się śródziemnomorski styl przestronnych, jasnych wnętrz, zielony taras, a przede wszystkich nowoczesne dania z włoskim twistem. Jak podkreślono w opisie, hitem w JaM są domowe makarony, a od czwartku do niedzieli w karcie można znaleźć ryby z Adriatyku.
Jak to wszystko wygląda cenowo? Za rekomendowany przez Michelin makaron (na przykład z bakłażanem, ricottą i szpinakiem) zapłacimy 800 RSD/około 31 zł , a za okonia morskiego z dodatkami – 1600 RSD/około 62 zł.
W menu są też śniadania i bardzo dużo propozycji mięsnych (w tym steki, tatary czy burgery w wersji premium). Jest też bogata karta win i koktajli. Ofertę JaM można podejrzeć na stronie www lub na Facebooku.
Langouste (Kosančićev venac 29)
– na FB restauracja określa się jako „miejsce dla prawdziwych miłośników prawdziwego hedonizmu”. A na swojej stronie Michelin dodaje, że w Langouste – lokalu z z trzydziestoletnią tradycją i widokiem na rzekę Savę – można spróbować dań inspirowanych kuchnią francuską i włoską, tworzonych z najlepszych, lokalnych składników i serwowanych w obfitych porcjach.
W krótkim menu znajdziecie między innymi carpaccio z japońskiej wołowiny Wagyu (1500 RSD/ 58 zł za porcję 80 g), domowe tagliatelle z krewetkami (2400 RSD/94 zł), homara (15000 RSD/580 zł za kilogram), stek z sosem truflowym (2700 RSD/105 zł), ale i zupę dnia (w cenie 650 RSD/25 zł). Można też skorzystać z menu degustacyjnego (w wersji śródziemnomorskiej kosztuje 6700 RSD/260 zł od osoby, a w wersji premium – 9900 RSD/385 zł od osoby).
Pełne menu i sporo zdjęć – zarówno dań, jak i wnętrz – znajdziecie na oficjalnej stronie i Facebooku restauracji.
Legat 1903 (Jasenička 7)
– kolejna na liście restauracja specjalizująca się w fine dining. Legat 1903 oferuje – jak precyzuje Michelin – „nowoczesne dania kuchni międzynarodowej z ambitnym sznytem”. Szef kuchni to rodowity Serb, więc w karcie znaleźć można zarówno spaghetti, gnocchi, steki, jak i sarmę i ćevapi. Recenzenci zwracają uwagę nie tylko na spektrum smaków, ale i na wyrafinowany design wnętrz, świetną obsługę, bogatą kartę win i… akwarium z żywymi homarami.
Jeśli chodzi o ceny, to – w przypadku przystawek – wahają się od 550 RSD/21 zł za sałatkę ze świeżych warzyw do 2200 RSD/86 zł za porcję iberyjskiego prosciutto. Jeśli chodzi o dania główne to do wyboru mamy między innymi czarne risotto (1700 RSD/66 zł), stek z oliwą i grillowanymi warzywami (2750 RSD/107 zł) czy wspomniany ćevap z pieczoną dynią (1290 RSD/50 zł).
Pełne menu znajdziecie na stronie www, a dodatkowe informacje – na Facebooku restauracji.
Magellan (Jurija Gagarina 14ž)
– restauracja zlokalizowana w Nowym Belgradzie, w niewielkim pasażu handlowym, spodobała się recenzentom Michelin, którzy zwrócili uwagę na wystrój („Magellan przypomina elegancki jacht”) i kuchnię. Ta ostatnia jest, hmm… najlepszym określeniem będzie chyba nowoczesna.
W menu w zakładce przystawki znajdziecie ośmiornicę z pomidorową pianką (780 RSD/30 zł), wołowinę à la tatar (1190 RSD/45 zł) czy zestaw serów (1250 RSD/50 zł). Jeśli chodzi o dania główne, można zjeść tagliatelle z truflami i prosciutto (1200 RSD/47 zł), sałatkę z łososiem z cytrusową nutą (950 RSD/37 zł), filet z kaczki z (między innymi) karmelizowanymi orzechami (1750 RSD/68 zł) czy jelenia serwowanego z ziemniakami, borowikami i sosem jeżynowym (1950 RSD/76 zł). Są też desery i bogata karta win.
Menu znajdziecie na stronie www restauracji, a zdjęcia – na Instagramie.
Mezestoran Dvorište (Svetogorska 46)
– kolejną restauracją z belgradzkiej listy Michelin jest Mezestoran Dvorište – lokal, w którym smaki greckie łączą się z włoskimi. Recenzentom spodobał się rodzinny klimat, słoneczna, wakacyjna atmosfera, kolorowy wystrój i – oczywiście – to, co ląduje na talerzach.
Restauracja specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, więc nikogo nie powinno zdziwić, że wśród przystawek (lista jest naprawdę długa!) znajdziemy oliwki czy tzatziki (290 RSD/11 zł), samosy wołowe (490 RSD/19 zł) czy bruschettę z anchois, grillowanymi pomidorami i pesto (590 RSD/23 zł). Jeśli chodzi o dania główne, to propozycji jest mniej, ale wszystkie utrzymane są w klimacie „wakacyjnym”. W menu znajdziemy między innymi sałatkę (np. grecką lub Caprese, obie za 690 RSD/27 zł), domowe gnocchi z warzywami i parmezanem (890 RSD/35 zł), risotto z łososiem i cukinią (1090 RSD/43 zł) czy grillowanego kurczaka ze świeżym ananasem (990 RSD/39 zł).
Menu i zdjęcia znajdziecie na stronie www i Facebooku restauracji.
Salon 1905 (Karađorđeva 48)
– recenzenci docenili też mieszczącą się w zabytkowym i bardzo pocztówkowym gmachu „Geozavod” restaurację Salon 1905. Autorzy przewodnika zwracają uwagę na niezwykłe wnętrza i krótkie, acz treściwe menu w którym – jak podkreślono w nocie Michelin – znaleźć można dania kuchni włoskiej i klasycznej kuchni francuskiej.
Co ciekawe, na pierwszym miejscu wspomnianego menu znajdziemy zestaw degustacyjny o wdzięcznej nazwie „Welcome to Serbia” (8900 RSD/348 zł), a w nim osiem dań (między innymi lokalne wędliny podawane z kajmakiem, zupę z gombocami nadziewanymi lokalnymi serami czy kolenicę – udziec wieprzowy z kapustą, a na deser – zapiekane jabłko, czyli tufahiję).
Oprócz tego w menu są oczywiście przystawki (znalazł się tu choćby serbski pstrąg suszony w ziołach za 1400 RSD/55 zł i deska lokalnych wędlin z kajmakiem za 2400 RSD/94 zł), a wśród dań głównych pierś z kaczki w winie (lokalnym) za 2700 RSD/105 zł czy wolnogotowany udziec wieprzowy (2900 RSD/113 zł).
Restauracja kładzie nacisk na lokalność potraw i produktów. Menu i zdjęcia znajdziecie na stronie www i Facebooku.
The Square (Studentski Trg 9)
– ostatnia na (alfabetycznej) liście Michelin pozycja to restauracja w hotelu Square Nine (tak, tym samym, w którym znajduje się opisywana wcześniej, japońska Ebisu). Recenzentom spodobał się nowoczesny, ale elegancki wystrój, sprawna obsługa, widok z okna i krótkie menu zawierające „klasyczne dania kuchni francuskiej i włoskiej z wyrafinowanym akcentem”.
W The Square zjemy carpaccio wołowe z czarnymi truflami (1790 RSD/70 zł), gazpacho (590 RSD/23 zł), spaghetti bolognese (1750 RSD/68 zł), czarne risotto (1850 RSD/72 zł), Beef Wellington (5650 RSD/220 zł) czy łososia z grilla (1900 RSD/74 zł). Jest też kilka deserów, w tym klasyczne tiramisu czy tres leches w zestawieniu z dżemem z karmelizowanych bananów (obie pozycje w cenie 750 RSD/29 zł).
Menu (PDF) i zdjęcia znajdziecie na stronie hotelu.
Źródło wiedzy: https://guide.michelin.com/rs/en/article/news-and-views/the-first-michelin-guide-belgrade-is-launched
* Wszystkie opisane restauracje są podlinkowane – klikając w linki aktywne przejdziecie do ich oficjalnych stron www lub profili na FB/IG.
** Ceny podane w tekście pochodzą z menu restauracji dostępnych na ich stronach/profilach w mediach społecznościowych w dniach 7 i 8 grudnia 2021.
*** Przeliczając ceny z dinarów na złotówki posługiwaliśmy się kursami obowiązującymi 7 i 8 grudnia 2021 roku i stosowaliśmy zaokrąglenia (ale w granicach rozsądku).
Przygotowanie tego artykułu zajęło nam bardzo dużo czasu. Jeśli Ci się spodobał – jest nam bardzo miło. Udostępnij go w swoich social mediach (możesz to zrobić korzystając z przycisków powyżej) lub kopiując adres URL.
Jeśli chcesz przedrukować (wykorzystać) dłuższy fragment lub całość wpisu – skontaktuj się z nami w celu uzyskania zgody.