Follow Us

Serbski festiwal mięsa z grilla, czyli Roštiljijada w Leskovacu

Festiwal organizowany na przełomie sierpnia i września to gratka dla fanów mięsa, mięska i mięsiwa. W 2019 uczestnicy imprezy zjedli około 70 ton grillowanych frykasów. W końcu Roštiljijada to największa impreza gastronomiczna na Bałkanach i jedna z większych w Europie!

Impreza trwa 5-7 dni. W tym czasie główna ulica miasta – Bulevar Oslobođenja – jest zamykana dla ruchu samochodowego i zamienia się w gigantyczny deptak na którym co kilka kroków rozstawiane są stoiska z grillowanym żarełkiem. W ostatnich latach takich punktów było około dwustu. Biorąc pod uwagę zainteresowanie wydarzeniem – liczba miejscówek gastro jest jak najbardziej uzasadniona. Festiwal odbywa się cyklicznie od 1989 roku, a w 2013 – roku jak dotąd rekordowym pod względem frekwencji – udział w nim wzięło 600 tysięcy osób.

Clou Roštiljijady jest oczywiście świeże, lokalne jedzenie, głównie ćevapi, vešalice, wszelkiej maści pečenjare i kobasice. Co roku serbskie media donoszą też o wynikach tradycyjnego, organizowanego w ramach festiwalu, konkursu na największą pljeskavicę. Rekordowy, wyklepany na Roštiljijadzie w 2019 bałkański „burger” ważył po przyrządzeniu 66 kg i 250 g, miał grubość 3,5 cm, a jego średnica wynosiła aż 170 cm.

Ljiljana Stojanovic, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Oprócz atrakcji dla podniebienia, uczestnicy Roštiljijady mogą też korzystać z rozrywek niegastronomicznych. Obok straganów z jedzeniem rozstawiane są budki z pamiątkami i wyrobami rękodzielniczymi, organizowane są też mniejsze imprezy (pokazy tańca, występy trębaczy, zabawy dla dzieciaków) i duże koncerty. W 2018 na Roštiljijadzie wystąpiła między innymi Dragana Mirković – serbska gwiazda turbofolku. Na koncercie bawiło się około 80 tysięcy widzów.

Ceny? Za porcję pljeskavicy czy kobasicy trzeba zapłacić od około 200 dinarów, za małą porcję kurczaka od około 300 dinarów, za polędwiczkę wieprzową z grilla od około 450 dinarów.

[[File:Rostiljijadales.jpg|Rostiljijadales]] / FOTO TANJUG, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
W 2020, z uwagi na obostrzenia epidemiologiczne, Roštiljijadę okrojono i zamiast wielkiej fiesty zorganizowano kameralną imprezę. Nie ma jednak najmniejszych wątpliwości, że mięsny festiwal powróci z pełną mocą na mapę serbskich wydarzeń gastro tak szybko, jak będzie to możliwe.

Leskovac w XIX wieku był drugim po Manchesterze światowym producentem tekstyliów (nazywano go nawet „Małym Manchesterem”). Dziś Serbowie i (ogólnie) mieszkańcy Bałkanów kojarzą go głównie z  największą w regionie imprezą ku czci mięsa z grilla. A to zobowiązuje!

Informacje o Roštiljijadzie możecie śledzić:

 

Foto okładkowe: DIMITRIJE NIKOLIC, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

NIE KRADNIJ, UDOSTĘPNIAJ!Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie treści bez zgody autora zabronione

Przygotowanie tego artykułu zajęło nam bardzo dużo czasu. Jeśli Ci się spodobał – jest nam bardzo miło. Udostępnij go w swoich social mediach (możesz to zrobić korzystając z przycisków powyżej) lub kopiując adres URL.

Jeśli chcesz przedrukować (wykorzystać) dłuższy fragment lub całość wpisu – skontaktuj się z nami w celu uzyskania zgody.